Wat groen met je doet – het bewezen effect van de natuur op je (mentaal) welzijn.

 In Blogs

Je kent het wel: je zit steeds in een rush, je wordt overladen door informatie en onderhuids voel je de constante druk van moeten-moeten-moeten. Tijd voor een pauze! Strek de benen, ga naar buiten en laat de natuur je ontspannen. Want de natuur is goed voor je.

In Japan hadden ze het al snel begrepen. Daar ontstond in de Jaren ’80 de term Forest Bathing. Wat zoveel betekent als jezelf onderdompelen in de natuur. Een effectieve manier om te ontsnappen aan de drukte en talloze prikkels van de dichtbevolkte steden. Je gaat hierbij bewust, zonder afleiding en met alle zintuigen op in de natuur om volledig te onthaasten.

De natuur ontstresst

Het is algemeen bekend, maar ook wetenschappelijk aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur je ont-stresst. Zo verlaagt het je bloeddruk, geeft het een boost aan je immuunsysteem en vermindert het cortisol (het stresshormoon).

Dat komt omdat de natuur een heel ander tempo heeft dan onze maatschappij. Denk maar aan het hele dag- en nachtritme, de seizoenen, hoog- en laagtij, de wind, dieren en planten. Ze volgen allemaal een natuurlijk ritme dat zich steeds herhaalt. Door je af en toe helemaal over te geven aan deze patronen en structuren (fractalen) ontspant je lichaam en relaxt je geest. De dagelijkse rush en het moeten-moeten-moeten valt even weg en je kan gewoon even… zijn. Hier en nu. En dat is genoeg.

Zingeving in de natuur

Misschien minder meetbaar, maar wel juist zo belangrijk na de hele kankerperiode, is het aspect van zingeving. Daarbij speelt de natuur een belangrijke rol voor zingevende ervaringen. Ze is als het ware een trigger. Natuurlijke elementen en plekken werken voor veel mensen als symbolen die verwijzen naar diepere overtuigingen, normen en waarden.

Wist je dat…

Niet alleen bloemengeuren, maar ook naaldbomen stoffen afgeven die je beschermen tegen microben en schimmels? Die stoffen hebben bovendien een helende werking op de fysiologie van mensen. Nog een reden dus om meer tijd in de natuur te spenderen.

“Contact met de natuur verbetert je stemming, helpt tegen depressieve gevoelens en neerslachtigheid en maakt je creatiever”.

JM Holiday neemt je mee in de schitterende natuur van Turkije. Hiken door de prachtige bossen, de oudheid die je onderweg tegenkomt, de verre uitzichten, maar ook de lokale kruiden die je vindt. Het is dé omgeving waar je de dagelijkse druk laat vallen en even helemaal in het nu mag staan.

Wil jij graag ervaren wat deze natuur met je doet? Ontdek ons aanbod hier of neem contact op.

(bron :natuurwerkers.nl , maatschappijwij.nu, wur.nl/nl/Dossiers/dossier/Effect-van-natuur-op-gezondheid.html)